Deser „Kostka Królowej” to prawdziwa gratka dla wielbicieli wyrafinowanych smaków. Jego bogaty, kremowy smak z delikatnymi nutami wanilii i czekolady rozpieszcza podniebienie i pozostawia niezapomniane wrażenie. Dodatkowo, połączenie miękkiej konsystencji z subtelną chrupkością warstw tworzy harmonijną kompozycję tekstur, która zaskakuje przy każdym kęsie. Doskonale sprawdzi się jako elegancki poczęstunek podczas specjalnych okazji, takich jak przyjęcia urodzinowe, spotkania rodzinne czy romantyczne kolacje. Może być również podawany na bankietach czy oficjalnych eventach, gdzie zachwyci gości swoim wyrafinowanym smakiem i wyglądem. Podawany z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, stanowi idealne zwieńczenie każdego posiłku. Nie tylko zaspokoi ochotę na coś słodkiego, ale także uczyni każdą chwilę wyjątkową i niezapomnianą.
No ale zacznijmy od początku najpierw lista składników, która będzie nam potrzebna do tego ciasta:
– duże opakowanie herbatników
– 250g serka mascarpone
– 2-3 łyżki nutelli
– 6 żółtek
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka śmietany kremówki
– 150g cukru
– cukier waniliowy
– 1 pełna łyżka mąki pszennej
– 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
– 200g masła w temp. pokojowej
Zacznijmy od zrobienia masy, którą wypełnimy nasze ciasto. Oddzielamy żółtka od białek (wiem, że nie jest to proste dla początkujących adeptów kulinarnych przygód, ale trening czyni mistrza!) i dodajemy razem z obiema mąkami i połową szklanki mleka, porządnie mieszamy to razem (uważamy, żeby nie powstały grudki). Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietanę, mieszany i zagotowujemy. Do tego wszystkiego dodajemy nasze wcześniejsze żółtka, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Gratulacje, udało CI się zrobić budyń.
Teraz mamy chwile oddechu, możemy odpocząć i sie zregenerować, gdyż nasz budyń musi się schłodzić (polecam wystawić na balkon). Gdy już budyń będzie gotowy do dalszej obróbki, możemy przejść dalej. Teraz czas użyć trochę specjalistycznego sprzętu, a mianowicie miksera! Wrzucamy masło do miski, miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany budyń. Masę mamy gotową.
Czeka nas jeszcze zabawa w układanie, będzie nam potrzebne do tego trochę herbatników (zależy od wielkości blaszki).
Jednak najpierw blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, wykładamy na nie połowę kremu, następnie kolejna warstwa herbatników i reszta masy, na która nakładamy jeszcze jedną warstwę herbatników. Poniżej zdjęcia, które przedstawiają ten proces.
Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy naszą nutelle, zmieszaną z serkiem mascarpone, następnie wkładamy je do lodówki (najlepiej na cały dzień), aby stwardniało i sie ze sobą połączyło.
Brawo, udało Ci się zrobić ciasto! Bardzo proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne, choć dla niektórych może być zbyt słodkie. Miłego i udanego gotowania:)