frytki
Przepisy

Frytki w nietypowej odsłonie

Nasze frytki to innowacyjne podejście do klasycznej przekąski, które zaskoczy niejedno podniebienie. Ich smak łączy tradycyjną chrupkość frytek z oryginalnymi dodatkami, tworząc niepowtarzalną kompozycję smakową. Możemy spodziewać się połączenia słonych i słodkich nut, pikantnych akcentów czy nawet egzotycznych aromatów, w zależności od zastosowanych przypraw i sosów. Taka wersja frytek idealnie nadaje się jako przekąska na imprezy, spotkania ze znajomymi czy rodzinne wieczory filmowe. Można je podawać jako oryginalne danie główne lub dodatek do mięs i sałatek, co urozmaici każde menu. Dzięki swojej niecodziennej formie, stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych przekąsek i na pewno przyciągną uwagę gości. Są również doskonałym rozwiązaniem dla osób poszukujących nowych kulinarnych doświadczeń i chcących wprowadzić odrobinę kreatywności do swojej kuchni.

Składniki na 3 małe porcje:

  • około 1 kg marchwi
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub szczypta papryki chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki miękkiego masła lub oliwy
  • opcjonalnie 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Piekarnik dobrze nagrzać do 180 st. C.

Obraną marchew pokroić na mniejsze części przypominające kształtem tradycyjne frytki. W misce przygotować marynatę: dodać imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek , chili lub ostrą paprykę ( korzystałam z przypraw w proszku) , kurkumę oraz masło lub oliwę. Doprawić według uznania solą i pieprzem.

Do miski z marynatą dodać marchew i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marchewkę rozłożyć możliwie równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut na środkowym poziomie piekarnika aż marchewka będzie miękka. Po 20 minutach można poprzewracać marchew, ale nie jest to konieczne. Na około 10 minut przed końcem pieczenia polać miodem.

Dla osób niewyobrażających sobie jedzenie przekąsek bez sosów polecam te ostre np. sos z chilli. Jednakże w takiej sytuacji zrezygnowałabym z dodatku ostrej papryki do marynaty lub zmniejszyła jej ilość.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *