Składniki
- 500 g mielonego mięsa z szynki
- nać pietruszki – 1 pęczek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży lub 2 małe bakłażany
- ok 4-5 ziemniaków
- 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- puszka krojonych pomidorów
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 3 łyżeczki tymianku
- 3 łyżeczki oregano
- kieliszek białego wytrawnego
- sól
- pieprz
- mąka
- oliwa z oliwek
Składniki na sos beszamelowy
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 łyżek tartego sera żółtego
Wykonanie
Zaczynamy od umycia bakłażanów. Następnie kroimy je wzdłuż w plasterki i solimy. Wkładamy do durszlaka i zostawiamy na około 30 min, aż puszczą sok.
W międzyczasie obieramy i kroimy w plasterki ziemniaki. Podsmażamy je na patelni na oliwie z oliwek przez około 10 minut (po 5 min na stronę). Następnie układamy na samym spodzie naczynia żaroodpornego, tak by przykryły całe dno. Bakłażany opłukujemy z soli i osuszamy papierowym ręcznikiem. Teraz możemy obtoczyć je w mące i usmażyć (3 min na stronę). Połowę układamy na ziemniakach, a resztę odkładamy.
Nadszedł czas na przygotowanie mięsa. Jednak zanim wrzucimy je na patelnię, podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy do niej 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gdy mięso będzie już usmażone na złoto, wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dolewamy białego wina i przyprawiamy cynamonem, tymiankiem, gałką muszkatołową, oregano, solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 25 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Podczas duszenia sosu pomidorowego, przygotowujemy sos beszamelowy.
W rondelku umieszczamy 4 łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, dodajemy 4 łyżki mąki i energicznie mieszamy trzepaczką przez około 2 minuty. Po tym czasie dolewamy małymi partiami mleko, nieustannie mieszając. Po wlaniu całego mleka dodajemy żółtko i energicznym ruchem roztrzepujemy je. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Ściągamy z ognia i przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ser i mieszamy.
Pora na umieszczenie wszystkiego w jednym naczyniu żaroodpornym.
Na bakłażany wylewamy połowę sosu pomidorowego z mięsem. Układamy drugą warstwę plastrów z bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać co najmniej 15 minut zanim zaczniemy serwować nasze danie.
Smacznego 😉
Wskazówka
Jeśli zależy nam na estetycznych pokrojeniu i podaniu Moussaki, najlepiej jest przygotować ją dzień wcześniej. Daje to także czas na połączenie się smaków. Skracamy wtedy czas pieczenia do 45 minut, ponieważ kolejnego dnia będziemy danie podgrzewali w piekarniku.