Sałatka z zupek chińskich to oryginalne i sycące danie, które łączy w sobie orientalne smaki z europejską świeżością. Jej charakterystyczny smak wynika z połączenia chrupiących tekstur i aromatycznych przypraw, co sprawia, że jest wyjątkowo apetyczna i wyrazista. Sałatka ta jest lekka, a jednocześnie zaspokaja głód, dzięki czemu idealnie nadaje się na lunch czy kolację. Można ją podawać na różnego rodzaju imprezach, spotkaniach rodzinnych czy piknikach, gdzie z pewnością zachwyci gości swoją niebanalnością. Doskonale komponuje się z daniami z grilla, dodając egzotycznego akcentu do menu. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, co czyni ją atrakcyjną opcją dla osób ceniących sobie smaczne i łatwe w przyrządzeniu potrawy. Sałatka z zupek chińskich to świetny sposób na wprowadzenie do codziennego menu nowych, egzotycznych smaków.
Składniki:
- 2 zupki chińskie (najlepiej zielone vifon)
- 2-3 piersi z kurczaka
- pół puszki kukurydzy
- majonez
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kruszymy zupki.
- Wsypujemy do nich przyprawy z torebki bez oleju.
- Zalewamy zupki gorącą wodą, niewielką ilością wody, tak aby wsiąkła w makaron i przykrywamy.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez żadnych przypraw (na biały kolor).
- Makaron, kurczaka i kukurydze wrzucamy do jednej miski, dodajemy majonez oraz pieprz i sól do smaku.
- Na koniec wstawiamy wszystko do lodówki na 1-2 godziny.
I gotowe, smacznego!