Leczo z kukurydzą i pieczarkami to szybkie i proste w wykonaniu danie. Większość składników każdy z nas ma w swojej kuchni. Kukurydzę można śmiało zastąpić cukinią lub dodać oba składniki. Leczo smakuje równie dobrze kolejnego dnia po odgrzaniu.
Składniki
- 3 papryki czerwone
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek (ja użyłam brązowych)
- 400 g kiełbasy podwawelskiej
- pół puszki kukurydzy
- sól i pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Koncentrat, chilli i zioła można zastąpić gotową przyprawą do leczo.
Wykonanie
Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę w piórka. Podsmażamy przez około 10 minut na oleju w głębokiej patelni lub garnku. Kukurydzę odsączamy. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki. Dodajemy do kiełbasy i cebuli. Dusimy przez około 10 minut co chwile mieszając. Na 2 minuty przed końcem doprawiamy koncentratem i przyprawami.