Dzień Świętego Walentego już we wtorek! Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was wpis przedstawiający krok po kroku wykonanie wyjątkowego oraz smacznego prezentu dla ukochanej osoby. Truskawki jak i czekolada są od wieków uważane za jedne z najsilniejszych afrodyzjaków, dlatego taki podarunek sprawiony w Święto Zakochanych to strzał w dziesiątkę. Nawet jeśli nie będzie on wyglądał idealnie, to nasza druga połówka z pewnością doceni kreatywność oraz własny wkład.
Produkty :
- truskawki
- polewa z białej oraz mlecznej czekolady
- dekoracje cukrowe
- opcjonalnie czerwony lub różowy barwnik spożywczy (my wykorzystaliśmy czerwony pisak cukrowy)
Potrzebne będą również szklane lub metalowe półmiski i papier śniadaniowy lub do pieczenia.
Wykonanie:
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Uwaga: nie odrywamy szypułek.
Polewy rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Następnie przelać je do osobnych półmisków i trzymać w kąpieli wodnej, aby nie zgęstniały.
Suche truskawki zanurzać w czekoladzie trzymając za szypułkę. Jeśli chcemy owoc posypać dekoracją należy to zrobić od razu po zanurzeniu, ponieważ polewa dosyć szybko zastyga. Tak udekorowane truskawki układać na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem.
Nasze fantazyjne truskawki są już gotowe!
Dodatkowe wskazówki:
Aby otrzymać różową polewę, dodaliśmy do białej odrobinę czerwonego pisaka cukrowego.
Po wykonaniu truskawki należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Jeśli chcemy owoce ładnie zapakować, polecamy wykorzystać do tego celu papilotki do pralin lub muffinek.