Burgery domowej roboty to doskonała propozycja dla miłośników soczystych i aromatycznych dań mięsnych. Przygotowane w domu, mają niepowtarzalny smak i świeżość, której nie znajdziemy w gotowych produktach. Idealnie doprawione mięso w połączeniu z chrupiącą bułką tworzy harmonijną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie. Dodatki takie jak świeże warzywa czy ulubione sosy podkreślają walory smakowe i pozwalają na personalizację każdego burgera. To danie świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych obiadów, spotkań z przyjaciółmi czy letnich grillów w ogrodzie. Podawane z frytkami, sałatką lub pieczonymi ziemniakami, stanowi pełnowartościowy i sycący posiłek. Burgery domowej roboty to nie tylko smaczna, ale także satysfakcjonująca potrawa, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
- bułki sezamowe do hamburgerów
- 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 cebula
- oregano
- sałata
- ser w plastrach
- pomidor
- ogórek korniszony
- suszone pomidory
- żółtko jajka
- ketchup, sos tysiąca wysp
- sól
- pieprz
- olej do smażenia mięsa
Przygotowanie:
- Mięso, czosnek i surowe żółtko wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma.
- Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem.
- Nagrzewamy patelnię, układamy uformowane koliste płaskie kotlety (Ich średnicę dopasowujemy do wielkości bułki pamiętając, że podczas smażenia trochę się skurczą).
- Smażymy je tak długo, aż będą przyrumienione z obu stron (Nie róbmy tego zbyt długo, aby mięso nie było suche).
- Bułki przekrawamy ostrym nożem na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 2 minuty lub wrzucamy przekrojoną stroną na suchą, rozgrzaną patelnię.
- W międzyczasie przygotowujemy ulubione dodatki.
My przygotowaliśmy dwa rodzaje burgerów. W pierwszym z nich znajdzie się sałata, ser, pomidor, podsmażona wcześniej cebulka, suszone pomidory oraz ogórek korniszony pokrojony wzdłuż. W drugim zaś, ogórek zastąpiliśmy sadzonym jajkiem.
Użyliśmy również sosu tysiąca wysp oraz pikantnego ketchupu.