Francuskie trójkąty z jabłkiem i brzoskwinią to wyjątkowe wypieki, które zachwycają połączeniem kruchego ciasta i soczystego owocowego nadzienia. Delikatne, listkujące się ciasto francuskie otula słodko-kwaśne kawałki jabłek i brzoskwiń, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Podczas pieczenia owoce uwalniają swój aromat, który wypełnia całą kuchnię i zachęca do skosztowania. Każdy kęs to przyjemne połączenie chrupiącej tekstury z miękkim, aromatycznym wnętrzem. Te trójkątne ciasteczka są idealne na deser po rodzinnym obiedzie, ale również jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Doskonale sprawdzą się na przyjęciach, piknikach czy spotkaniach ze znajomymi, dodając im nieco francuskiego uroku. Podane na ciepło z gałką waniliowych lodów lub bitą śmietaną stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Temat pączków i faworków jest wałkowany wszędzie, dlatego postanowiłem zrobić coś innego, przedstawiam Wam Trójkąty francuskie z jabłkiem i brzoskwinią.
Składniki na trójkąty:
– 275g ciasta francuskiego (6 dużych trójkątów)
– 2 jabłka
– 2 brzoskwinie (mogą być z puszki)
– 1/4 łyżeczki cynamonu (chyba, że ktoś bardzo lubi cynamon, to można więcej)
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2,5 łyżki cukru
– sok z połowy cytryny
Składniki na lukier:
– 100 gram cukru pudru
Przepis jest naprawdę bardzo prosty, do zrobienia dla kompletnego laika, dlatego do dzieła!
1. Zacznijmy od nadzienia, brzoskwinie i jabłka kroimy w kostkę (bez skórki i pestek). Następnie do jabłek dodajemy sok z połowy cytryny (aby nie ściemniało), łyżkę mąki pszennej, 2.5 łyżki cukru oraz cynamon. Po dodaniu wszystkich składników mieszamy. Tak naprawdę możemy zaproponowane owoce zamienić na inne, na takie które bardziej lubimy.
2. Rozwijamy płat ciasta francuskiego na blat (można posypać blat mąką, żeby ciasto się nie przyklejało), ważne jest aby ciasto miało temperaturę pokojową.
3. Dzielimy ciasto na 6 równych kwadratów i wykładamy na nie nadzienie.
4. Boki kwadratów smarujemy jajkiem (1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody)
5. Teraz należy złożyć kwadraty na pół, tak aby powstały trójkąty. Sklejamy boki palcami i dociskamy widelcem.
6. Przed włożeniem do piekarnika, musimy zrobić nożem małe dziurki na górze(inaczej może nam się rozwalić). Smarujemy z wierzchu jajkiem (dzięki temu trójkąty uzyskają ładny kolor)
7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy trójkąty do piekarnika nagrzanego do 220⁰C na 15-20 minut (trzeba uważać, żeby za bardzo nam się nie przypiekły)
8. Zostało nam tylko zrobić lukier, do 100 gram cukru pudru dodajemy łyżkę gorącej wody. Po wyciągnięciu trójkątów lukier nakładamy wypukłą stroną łyżki. Zamiast lukru można wykorzystać brązowy cukier, po prostu posypujemy ciasto przed pieczeniem.