Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
- Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę.
- Zagniatamy ciasto. Następnie ¾ ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 25x35cm wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C (bez termoobiegu).
- Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
- Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następie odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier i cynamon. Wykładamy na podpieczone ciasto.
- Pozostałą część wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Pieczemy 35 min w temperaturze 180C.