Makaron ze szparagami i pesto to danie, które zachwyca połączeniem delikatności makaronu z intensywnym smakiem pesto oraz świeżością szparagów. Szparagi dodają potrawie chrupkości i lekkości, wprowadzając wiosenny akcent na talerz. Aromatyczne pesto, bogate w nuty bazylii, czosnku i orzechów, doskonale komponuje się z makaronem, tworząc harmonijną całość. Każdy kęs to eksplozja smaków, która rozpieszcza podniebienie i pozostawia niezapomniane wrażenia. Danie to idealnie nadaje się na elegancki obiad lub kolację, zwłaszcza w sezonie szparagowym. Można je podawać z kieliszkiem białego wina, które podkreśli jego walory smakowe. Makaron ze szparagami i pesto świetnie sprawdzi się również podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodzinnych uroczystości, zachwycając gości swoją prostotą i wyrafinowaniem.
Składniki (dla 2 osób)
- makaron kukurydziany rurki
- 6-8 szparagów
- pół cukinii
- 6 suszonych pomidorów
- mozzarella tarta lub porwana (do posypania)
- 3 łyżki zielonego pesto z bazylii
- 1 łyżka łuskanego słoneczniku
- sól i pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- opcjonalnie łyżeczka masła lub oleju
Wykonanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy warzywa.
Szparagi i cukinię myjemy. W przypadku szparagów zielonych, nie ma potrzeby ich obierania, wystarczy odłamać stwardniałą część (samo powinno się złamać w odpowiednim miejscu). Cukinię kroimy na około 0,5 cm talarki, a suszone pomidory i szparagi na mniejsze kawałki (1 szparag to 3 lub 4 kawałki). Cukinię delikatnie nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.
Następnie grillujemy szparagi z cukinią na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż będą przyjemnie przypieczone. Kilkukrotnie mieszamy. Pod koniec smażenia przyprawiamy i dodajemy łyżeczkę masła oraz słonecznik. Na patelnię dorzucamy suszone pomidory i odcedzony makaron. Podgrzewamy wszystko razem przez pół minuty. Wykładamy na talerze, dodajemy pesto i posypujemy serem mozzarella.
Życzymy smacznego!