przepisy
Przepisy

MAKARON KUKURYDZIANY Z CUKINIĄ, SZPARAGAMI I PESTO

Dania makaronowe zapewniają duże pole do popisu, zwłaszcza dla lubiących eksperymenty. Do wyboru mamy wiele dodatków, takich jak na przykład warzywa czy sery, mnóstwo rodzajów sosów oraz szeroką gamę samych makaronów. Zapraszam do przeczytania przepisu na pyszny i szybki makaron kukurydziany z cukinią, szparagami i pesto z bazylii.

Składniki (dla 2 osób)

  • makaron kukurydziany rurki
  • 6-8 szparagów
  • pół cukinii
  • 6 suszonych pomidorów
  • mozzarella tarta lub porwana (do posypania)
  • 3 łyżki zielonego pesto z bazylii
  • 1 łyżka łuskanego słoneczniku
  • sól i pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie łyżeczka masła lub oleju

Wykonanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy warzywa.
Szparagi i cukinię myjemy. W przypadku szparagów zielonych, nie ma potrzeby ich obierania, wystarczy odłamać stwardniałą część (samo powinno się złamać w odpowiednim miejscu). Cukinię kroimy na około 0,5 cm talarki, a suszone pomidory i szparagi na mniejsze kawałki (1 szparag to 3 lub 4 kawałki). Cukinię delikatnie nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.

Następnie grillujemy szparagi z cukinią na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż będą przyjemnie przypieczone. Kilkukrotnie mieszamy. Pod koniec smażenia przyprawiamy i dodajemy łyżeczkę masła oraz słonecznik. Na patelnię dorzucamy suszone pomidory i odcedzony makaron. Podgrzewamy wszystko razem przez pół minuty. Wykładamy na talerze, dodajemy pesto i posypujemy serem mozzarella.

Życzymy smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *