Przekąski na imprezie to konieczność, więc postanowiliśmy wzbogacić naszą bazę przepisową o małe hot dogi. Gwarantujemy świetny smak przy bardzo prostym wykonaniu. 🙂 Zapraszamy do przeczytania 🙂
Składniki:
- 4-5 parówek
- 700 g ziemniaków
- sól
- 1 szklanka startego parmezanu
- mąka
- oregano
- olej
Wykonanie
Parówki kroimy na 5-6 części. Obrane ziemniaki wrzucamy do garnka z posoloną wodą, gotujemy przez 8-10 minut. Następnie studzimy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ugotowane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach do dużej miski. Dodajemy szklankę startego parmezanu (może być również starty ser grana padano), 2 łyżki stołowe mąki, łyżeczkę oregano i mieszamy.
Teraz formujemy mieszankę dokładnie wokół kawałków parówek i wkładamy to do zamrażarki na 30 minut. Następnie smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Delikatnie wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy olej papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą i podajemy z ketchupem i innymi sosami, na przykład tysiąca wysp. 🙂
Smacznego 🙂