ciasto przepis
Przepisy

Deser z wafelkami Lusette

Przesłodki deser będący kompozycją konsystencji i smaków uwielbianych przez wszystkich. Aksamitny budyń, puszysta babeczka, chrupiące wafelki i delikatna, lekka bita śmietana. Jest to idealny przepis na niedzielny deser lub ploteczki z przyjaciółkami.

Składniki

  • budyń śmietankowy
  • budyń czekoladowy
  • mleko (do budyniu)
  • około 50 g masła
  • 2 wafelki Lusette
  • 1 babeczka czekoladowa
  • bita śmietana
  • polewa do ozdoby pucharków

Wykonanie

Ozdobić wnętrze pucharków płynną polewą czekoladową.

Przygotować budynie w sposób podany na opakowaniach, ale dodać odrobinę mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty. Po wystudzeniu, dodać po 25 g masła w temperaturze pokojowej i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji (nie za długo, aby nie wytrącił się tłuszcz).
Jeden z wafelków pokroić w kostkę, a drugi w 7 cm paski. Ja wybrałam smak czekoladowy i nugatowy. Babeczkę porwać palcami na mniejsze kawałki.

Na dno pucharków wylać 2 łyżki masy czekoladowej, a następnie 2 łyżki masy śmietankowej. Posypać pokruszoną babeczką, a na to wylać kolejną warstwę masy z budyniu śmietankowego. Dodać wafelek Lusette w kosteczce. Deser wykończyć porcją bitej śmietany i paseczkiem wafelka.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *