Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym to szybkie i zarazem sycące danie. Specjalnie dla tych, którzy nie mają czasu na zrobienie obiadu 🙂
Składniki
- makaron świderki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 g śmietany 18%
- 350 g pieczarek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- czosnek granulowany
Wykonanie
Zaczynamy od pokrojenia cebuli, pieczarek oraz piersi z kurczaka w kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, którą posypujemy solą i smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurczaka, a w międzyczasie gotujemy makaron al dente. Gdy mięso z kurczaka będzie już ścięte, dorzucamy pieczarki. Smażymy wszystko pod przykryciem przez około 5-6 minut, po czym ściągamy przykrywkę, aby większość wody mogła odparować. Następnie dodajemy całą śmietanę oraz przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Po minucie dodajemy ugotowany makaron i gotujemy całość jeszcze przez około 6 minut.
Smacznego 🙂