Tortille meksykańskie z mięsem mielonym i czerwoną fasolą
Dziś coś dla smakoszów meksykańskich, pikantnych dań. Prosty i szybki przepis na przepyszne tortille nadziewane mięsem mielonym i warzywami, podawane na ostro. Zakładajcie więc swoje sombrera i przystępujmy do wykonania przepisu!
Składniki:
- placki tortilla
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pieczarki
- limonka
- czerwona fasola
- cebula
- przecier pomidorowy
- pieprz cayenne, chilli, czerwona czubryca lub inna ostra przyprawa
- sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
Na ognień wstawiamy garnuszek gdzie powoli gotujemy przecier pomidorowy. Smarujemy patelnię olejem i czekamy aż się zagrzeje. Przysmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Gdy rzeczy z patelni są gotowe przerzucamy je do przecieru pomidorowego, wyciskamy do środka sok z limonki. Na wcześniej używanej patelni smażymy mięso mielone. Jeżeli mięso jest już gotowe, wrzucamy je również do garnuszka z przecierem, dodajemy przecedzoną czerwoną fasolę i dodajemy przyprawy wedle uznania. Taki farsz nakładamy do wcześniej podgrzanych tortilli i zawijamy w dowolny sposób. Tak zawiniętą gotową tortillę możemy już podać bądź jeżeli straciła temperaturę możemy ją podgrzać na przykrytej patelni.
PS. Tortillę można podgrzać w mikrofali, stawiając w środku szklankę z wodą nie straci ona swojej wilgotności.
Smacznego!