przepisy
Przepisy

TORTILLE MEKSYKAŃSKIE Z MIĘSEM MIELONYM I CZERWONĄ FASOLĄ

Tortille meksykańskie z mięsem mielonym i czerwoną fasolą

Dziś coś dla smakoszów meksykańskich, pikantnych dań. Prosty i szybki przepis na przepyszne tortille nadziewane mięsem mielonym i warzywami, podawane na ostro. Zakładajcie więc swoje sombrera i przystępujmy do wykonania przepisu!

Składniki:

  • placki tortilla
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • pieczarki
  • limonka
  • czerwona fasola
  • cebula
  • przecier pomidorowy
  • pieprz cayenne, chilli, czerwona czubryca lub inna ostra przyprawa
  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

Na ognień wstawiamy garnuszek gdzie powoli gotujemy przecier pomidorowy. Smarujemy patelnię olejem i czekamy aż się zagrzeje. Przysmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Gdy rzeczy z patelni są gotowe przerzucamy je do przecieru pomidorowego, wyciskamy do środka sok z limonki. Na wcześniej używanej patelni smażymy mięso mielone. Jeżeli mięso jest już gotowe, wrzucamy je również do garnuszka z przecierem, dodajemy przecedzoną czerwoną fasolę i dodajemy przyprawy wedle uznania. Taki farsz nakładamy do wcześniej podgrzanych tortilli i zawijamy w dowolny sposób. Tak zawiniętą gotową tortillę możemy już podać bądź jeżeli straciła temperaturę możemy ją podgrzać na przykrytej patelni.

PS. Tortillę można podgrzać w mikrofali, stawiając w środku szklankę z wodą nie straci ona swojej wilgotności.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *