przepisy
Przepisy

KOTLECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z OGÓRKIEM KONSERWOWYM

Znudziły Ci się zwykłe kotlety mielone, a może brak Ci pomysłów na ciepłe danie na domową imprezę? Zachęcamy do spróbowania kotlecików mielonych w nowej odsłonie 🙂

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg cebuli
  • 1/2 słoika papryki konserwowej (300 g)
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych (około 10 ogórków)
  • ok 500 g passaty pomidorowej (ewentualnie 2-3 łyżki koncentratu)
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • wegeta

Wykonanie

Zaczynamy od pokrojenia pieczarek w księżyce. Dusimy je na oleju w garnku. W międzyczasie kroimy cebulę, paprykę konserwową oraz ogórki konserwowe w kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni do zeszklenia. Następnie wraz z papryką oraz ogórkami wrzucamy do garnka. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i wegetą. Pozostawiamy na ogniu na około 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Na końcu przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem mięso mielone, z którego lepimy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Usmażone mielone dokładamy do garnka i gotujemy na malutkim ogniu przez kolejne 5-10 minut.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *