Wszyscy wiemy jak ważne dla organizmu są śniadania. Jednak jak połączyć zdrowe warzywa, porcję białka w postaci szynki oraz śniadaniową formę bułeczek? Otóż jest na to sposób i to całkiem prosty! Przed Wami przepis na zapiekane ciabatty z bekonem i pomidorem.
Składniki:
- ciabatty
- pomidory koktajlowe
- ser żółty
- bekon
- szynka z indyka
- czosnek
- masło
- szczypiorek
- przyprawy ( w moim wypadku pieprz cayenne, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Przed rozpoczęciem łączenia składników polecam pokroić pomidorki, posiekać szczypiorek i czosnek (czosnek przed siekaniem najlepiej rozgnieść). Po wykonaniu tych czynności przystępujemy do wydrążenia w ciabattach miejsca na nasze składniki, ja osobiście wykorzystałem do tego łyżkę stołową (wydrążoną masę rozrywamy w drobne okruszki i odkładamy na później). Po przygotowaniu miejsca czosnek mieszamy z masłem i powstałe z tego masełko czosnkowe rozsmarowywujemy wewnątrz naszej bułki. Posmarowaną ciabattę posypujemy przyprawami i zaczynamy ją faszerować. W środku układamy kolejno:
- posiekane pomidory
- ser żółty
- posiekaną szynkę
- bekon
- szczypiorek
Po wypełnieniu bułki bierzemy wcześniej przygotowane okruszki i obsypujemy nimi nasze ciabatty. Dodatkowo polecam roztopić odrobinę masła czosnkowego i posmarować lekko górę bułki przed pieczeniem. Tak przygotowane ciabatty układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 °C na 10-15 minut, obserwujemy czy bułka się zarumienia. Kiedy zobaczymy, że okruszki są już chrupiące, możemy wyciągnąć je z piekarnia i przystąpić do degustacji.
Smacznego!