przepisy
Przepisy

ZAPIEKANE CIABATTY Z POMIDOREM I SZCZYPIORKIEM

Wszyscy wiemy jak ważne dla organizmu są śniadania. Jednak jak połączyć zdrowe warzywa, porcję białka w postaci szynki oraz śniadaniową formę bułeczek? Otóż jest na to sposób i to całkiem prosty! Przed Wami przepis na zapiekane ciabatty z bekonem i pomidorem.

Składniki:

  • ciabatty
  • pomidory koktajlowe
  • ser żółty
  • bekon
  • szynka z indyka
  • czosnek
  • masło
  • szczypiorek
  • przyprawy ( w moim wypadku pieprz cayenne, zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

Przed rozpoczęciem łączenia składników polecam pokroić pomidorki, posiekać szczypiorek i czosnek (czosnek przed siekaniem najlepiej rozgnieść). Po wykonaniu tych czynności przystępujemy do wydrążenia w ciabattach miejsca na nasze składniki, ja osobiście wykorzystałem do tego łyżkę stołową (wydrążoną masę rozrywamy w drobne okruszki i odkładamy na później). Po przygotowaniu miejsca czosnek mieszamy z masłem i powstałe z tego masełko czosnkowe rozsmarowywujemy wewnątrz naszej bułki. Posmarowaną ciabattę posypujemy przyprawami i zaczynamy ją faszerować. W środku układamy kolejno:

  1. posiekane pomidory
  2. ser żółty
  3. posiekaną szynkę
  4. bekon
  5. szczypiorek

Po wypełnieniu bułki bierzemy wcześniej przygotowane okruszki i obsypujemy nimi nasze ciabatty. Dodatkowo polecam roztopić odrobinę masła czosnkowego i posmarować lekko górę bułki przed pieczeniem. Tak przygotowane ciabatty układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 °C na 10-15 minut, obserwujemy czy bułka się zarumienia. Kiedy zobaczymy, że okruszki są już chrupiące, możemy wyciągnąć je z piekarnia i przystąpić do degustacji.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *