Szakszuka to popularne danie z Bliskiego Wschodu. Poniżej bazowa wersja przepisu. Jest to pomysł na pożywne śniadanie, które można łatwo modyfikować poprzez dodawanie takich składników jak kukurydza, papryka czy też świeża bazylia. Świetnie smakuje również w odsłonie z kminem rzymskim zamiast ziół.
Składniki (dla 2 osób)
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 3 duże pomidory
- zioła prowansalskie
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
- bagietka z masełkiem czosnkowym
Przygotowanie
Pomidory i cebulę pokroić w kosteczkę. Zeszklić cebulę na oleju, dodać pomidory i smażyć około 5 minut mieszając co jakiś czas. Doprawić solą, pieprzem, chilli oraz ziołami. Ostrożnie wylać jajko, aby żółtko nie wypłynęło z białka i już nie mieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1-2 minuty do momentu ścięcia się białka (smakuje najlepiej, gdy żółtko pozostanie płynne). Podawać z bagietką posmarowaną masełkiem czosnkowym. Domowe masełko można szybko przygotować dodając do zwykłego masła przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ulubione zioła i przyprawy.
Dodatkowe wskazówki
Świeże pomidory można zastąpić krojonymi z puszki.
W przypadku przygotowywania wersji szakszuki z kukurydzą i\lub papryką, dodać je na patelnię chwilę przez pomidorami.
Skórka pomidora może być ciężkostrawna, dlatego w przypadku problemów trawiennym, warto pomidory sparzyć i pozbyć się skórki.