przepisy
Przepisy

SZAKSZUKA – JAJKA NA POMIDORACH

Szakszuka to popularne danie z Bliskiego Wschodu.  Poniżej bazowa wersja przepisu. Jest to pomysł na pożywne śniadanie, które można łatwo modyfikować poprzez dodawanie takich składników jak kukurydza, papryka czy też świeża bazylia. Świetnie smakuje również w odsłonie z kminem rzymskim zamiast ziół.

Składniki (dla 2 osób)

  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 3 duże pomidory
  • zioła prowansalskie
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • bagietka z masełkiem czosnkowym

Przygotowanie

Pomidory i cebulę pokroić w kosteczkę. Zeszklić cebulę na oleju, dodać pomidory i smażyć około 5 minut mieszając co jakiś czas. Doprawić solą, pieprzem, chilli oraz ziołami. Ostrożnie wylać jajko, aby żółtko nie wypłynęło z białka i już nie mieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1-2 minuty do momentu ścięcia się białka (smakuje najlepiej, gdy żółtko pozostanie płynne). Podawać z bagietką posmarowaną masełkiem czosnkowym. Domowe masełko można szybko przygotować dodając do zwykłego masła przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ulubione zioła i przyprawy.

Dodatkowe wskazówki

Świeże pomidory można zastąpić krojonymi z puszki.
W przypadku przygotowywania wersji szakszuki z kukurydzą i\lub papryką, dodać je na patelnię chwilę przez pomidorami.
Skórka pomidora może być ciężkostrawna, dlatego w przypadku problemów trawiennym, warto pomidory sparzyć i pozbyć się skórki.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *