Przepis na przepyszne risotto z kurczakiem pieczone w piekarniku. Świetny pomysł na obiad czy kolacje. Zapraszam to czytania!
Składniki:
- 600 gram podudzi kurczaka bez skóry i kości
- 2 torebki ryżu
- 2 cebule
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
Przygotowanie:
- Kroimy kurczaka w paseczki i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Wrzucamy na patelnie i delikatnie obsmażamy na oleju.
- Ściągamy kurczaka i na tym samym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.
- Pod koniec smażenia cebuli dodajemy ryż i czekamy aż lekko zbrązowieje.
- Do letniego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Do naczynia żaroodpornego wrzucamy kurczaka, ryż z cebulą i zalewamy bulionem.
- Przykrywamy naczynie i nastawiamy piekarnik na 170°C (góra i dół), następnie pieczemy przez godzinę.
Smacznego!