przepisy
Przepisy

SAŁATKOWE ŁÓDECZKI – HYBRYDA KANAPEK I SAŁATKI

Sałatkowe łódeczki, czyli hybryda kanapek i sałatki świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Będzie też wyśmienitym lekkim dodatkiem do potraw mięsnych z grilla.
Polecamy szczególnie na długi weekend majowy i zachęcamy do eksperymentowania z klasycznymi przepisami.

Składniki
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • średnia cebula
  • 5-6 rzodkiewek
  • kalafior
Składniki na sos czosnkowy
  • 200 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g majonezu
  • 5 ząbków czosnku (sos będzie bardzo ostry)
  • około 4 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie

Zaczynamy od ugotowaniu różyczek kalafiora (wystarczy około 5 minut w lekko osolonej wodzie). W międzyczasie odrywamy pojedyncze liście sałaty i odsączamy kukurydzę z wody. Cebulę oraz rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę. Zwracamy szczególną uwagę, aby cebula była bardzo drobno pokrojona.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu (UWAGA!!!) bardzo czosnkowego :). Do półmiska wlewamy śmietanę, majonez i sok z cytryny, mieszany do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem (najlepiej białym).

Pozostała nam kwestia podania łódeczek. Zaczynamy od posmarowania liści sałaty po wewnętrznej stronie sosem czosnkowym i ułożenia warzyw. W naszym przypadku kolejność była taka: cebula, rzodkiewka, kukurydza, a na wierzchu różyczki kalafiora.

Życzymy smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *