Risotto z kurczakiem to kremowe i sycące danie, które łączy delikatność ryżu z soczystymi kawałkami kurczaka. Smak risotto jest bogaty i pełen aromatów, dzięki powolnemu gotowaniu ryżu w bulionie, co nadaje mu aksamitną konsystencję. Dodatek kurczaka wprowadza głębię smaku i sprawia, że potrawa staje się bardziej treściwa i satysfakcjonująca. To danie jest idealne na rodzinny obiad lub elegancką kolację, gdy chcemy zaserwować coś wyjątkowego, a jednocześnie nie spędzać wielu godzin w kuchni. Risotto z kurczakiem doskonale komponuje się z lekką sałatką z rukoli i pomidorów, dodając świeżości i kontrastu smakowego. Można je podawać z lampką białego wina, które podkreśli subtelne nuty potrawy i dopełni kulinarne doświadczenie. Risotto z kurczakiem z pewnością zachwyci domowników i gości, stając się stałym elementem w domowym menu.
Składniki:
- 600 gram podudzi kurczaka bez skóry i kości
- 2 torebki ryżu
- 2 cebule
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
Przygotowanie:
- Kroimy kurczaka w paseczki i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Wrzucamy na patelnie i delikatnie obsmażamy na oleju.
- Ściągamy kurczaka i na tym samym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.
- Pod koniec smażenia cebuli dodajemy ryż i czekamy aż lekko zbrązowieje.
- Do letniego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Do naczynia żaroodpornego wrzucamy kurczaka, ryż z cebulą i zalewamy bulionem.
- Przykrywamy naczynie i nastawiamy piekarnik na 170°C (góra i dół), następnie pieczemy przez godzinę.
Smacznego!