Przepisy

Świąteczne aromatyczne pierniczki

Świąteczne pierniczki to tradycyjne ciasteczka, które zachwycają bogactwem korzennych aromatów i delikatną słodyczą. Ich charakterystyczny smak, pełen nut cynamonu, imbiru, goździków i miodu, wprowadza w magiczny nastrój świąt Bożego Narodzenia. Pierniczki są lekko chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku, co sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Doskonale komponują się z filiżanką gorącej herbaty, kawy lub kakao, dodając ciepła w zimowe wieczory. Można je podawać podczas rodzinnych spotkań, świątecznych kolacji czy jako słodką przekąskę dla gości. Świąteczne pierniczki są także świetnym pomysłem na własnoręcznie wykonany prezent, który ucieszy bliskich. Ich dekorowanie to również wspaniała okazja do wspólnego spędzenia czasu z rodziną i stworzenia niepowtarzalnej atmosfery świąt.

Składniki

  • szklanka miodu
  • około 4 szklanki mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 3 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika

Wykonanie

Do rondelka wkładamy masło, miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy do roztopienia, ale nie zagotowujemy. Nie martwmy się jeśli cukier nie rozpuści się całkowicie. Masę studzimy. 

W dużej misce mieszamy mąkę i sodę, początkowo zaczynamy od 3 szklanek mąki i dosypujemy według potrzeby.  Dodajemy masę z miodu i masła. Wbijamy jaja i zagniatamy ciasto rękoma. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do miski ani do dłoni, jeśli się klei, dodajemy więcej mąki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. 

Stolnicę oraz wałek podsypujemy mąką. Odkrawamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy ulubione kształty pierniczków i jesteśmy gotowi do układani ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj aby zachować odstępy! Pierniczki urosną. 

Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut. Ciasteczka nie powinny się mocno brązowić. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dekorujemy. Przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Najlepiej sprawdza się do tego puszka. 

Pierniczki smakują najlepiej po 1-2 tygodniach leżakowania w puszce.

Jeżeli chcecie wykorzystać te świąteczne aromatyczne pierniczki jako ozdoby choinkowe, pamiętajcie o wykrojeniu dziurki na sznurek przed włożeniem ich do piekarnika.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *