przepisy
Przepisy

CYKL GRILLOWY – MARYNATY

Drodzy czytelnicy! Mimo że pogoda nie dopisuje startujemy z naszym grillowym cyklem, tak by na czas zapewnić Wam bazę grillowych przepisów, dzięki którym spotkania z rodziną i znajomymi wypełnią się pięknym zapachem marynowanego mięsa i słodkich deserów prosto z grillowej tacki. Pierwszym elementem cyklu będą marynaty, które zapewnią Waszym potrawom mięsnym niezapomniany smak.

Marynata Miodowa

Jako, że jestem fanem wszystkiego co ostre i słodkie, postanowiłem połączyć te dwa smaki by stworzyć genialną marynatę, która wraz ze skrzydełkami i nóżkami kurczaka stworzy idealną parę.

Składniki:

Marynata:
– 30 ml piwa miodowego
– 2 duże łyżki miodu
– 2 duże łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżka pieprzu cayenne
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę
– szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:
– łyżki miodu

Wykonanie marynaty:

Wszystkie składniki marynaty złączyć i zmieszać, tak aby się ładnie połączyły. Do tak przygotowanej marynaty włożyć wszystkie części kurczaka, które chcemy grillować. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu do pozostałych dwóch łyżek miodu dodać odrobinę marynaty i odstawić. Kurczaki wrzucić na grilla i gdy zaczną się mocno rumienić posmarować przygotowanym wcześniej miodem. Smacznego!

Marynata Musztardowa

Marynata musztardowa nadaje się do każdego rodzaju mięsa, ale polecam ją szczególnie do karkówki (wystarczy na około 1 kg).

Składniki:
– 1/2 słoiczka ostrej musztardy rosyjskiej lub sarepskiej
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżeczki majeranku
– rozmaryn
– oregano

Wykonanie:

W naczyniu mieszamy musztardę z sokiem z cytryny, olejem i majerankiem, dodajemy szczyptę rozmarynu i  oregano. Możemy, ale nie musimy dolać trochę wody. Nacieramy marynatą karkówkę z obu stron i odstawiamy szczelnie zamkniętą do lodówki (minimum 2-3 godziny, im dłużej, tym lepiej). Po odczekaniu możemy grillować. 🙂

Marynata z suszonych pomidorów

Marynata z suszonych pomidorów (najlepsza do nóżek kurczaka i szaszłyków).

Składniki (na ok. 8 nóżek)
– ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
– 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka ziół prowansalskich
– sól i pieprz
– opcjonalnie kilka kaparów

Składniki marynaty miksujemy w blenderze lub siekamy tak, aby pomidory były w małych kawałeczkach, a nie całkowicie rozdrobnione. Dokładnie nacieramy mięso powstałą marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Marynata ziołowa do każdego rodzaju mięsa

Składniki:
– 3 ząbki czosnku
– pół szklanki oliwy
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 łyżeczki tymianku
– 1 łyżeczka bazylii
– szczypta natki pietruszki
– sól i pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać po uprzednim posiekaniu czosnku.

To wszystko co mieliśmy Wam do zaproponowania, a za tydzień szaszłyki! Wraz z rozpoczęciem cyklu ogłaszamy, że możecie podsyłać nam swoje propozycje do następnych kategorii. Najlepsze znajdą się razem z naszymi przepisami we wpisach.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *