Deser z wafelkami Lusette to prawdziwa gratka dla miłośników czekoladowych słodkości z nutą chrupkości. Połączenie kremowej bazy z charakterystycznym smakiem wafelków Lusette sprawia, że deser jest jednocześnie delikatny i wyrazisty. Chrupiące kawałki wafelków dodają tekstury, kontrastując z miękką konsystencją kremu czy musu. Smak czekolady przenika każdy kęs, pozostawiając na podniebieniu przyjemne, długo utrzymujące się wrażenie. Ten deser idealnie nadaje się na eleganckie przyjęcia, rodzinne spotkania czy romantyczne kolacje we dwoje. Podawany w stylowych pucharkach lub na ozdobnych talerzykach, zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Doskonale komponuje się z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, stanowiąc wyśmienite zwieńczenie posiłku. Deser z wafelkami Lusette to propozycja dla tych, którzy chcą wprowadzić do swojego menu coś wyjątkowego i zaskoczyć gości niebanalnym smakiem.
Składniki
- budyń śmietankowy
- budyń czekoladowy
- mleko (do budyniu)
- około 50 g masła
- 2 wafelki Lusette
- 1 babeczka czekoladowa
- bita śmietana
- polewa do ozdoby pucharków
Wykonanie
Ozdobić wnętrze pucharków płynną polewą czekoladową.
Przygotować budynie w sposób podany na opakowaniach, ale dodać odrobinę mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty. Po wystudzeniu, dodać po 25 g masła w temperaturze pokojowej i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji (nie za długo, aby nie wytrącił się tłuszcz).
Jeden z wafelków pokroić w kostkę, a drugi w 7 cm paski. Ja wybrałam smak czekoladowy i nugatowy. Babeczkę porwać palcami na mniejsze kawałki.
Na dno pucharków wylać 2 łyżki masy czekoladowej, a następnie 2 łyżki masy śmietankowej. Posypać pokruszoną babeczką, a na to wylać kolejną warstwę masy z budyniu śmietankowego. Dodać wafelek Lusette w kosteczce. Deser wykończyć porcją bitej śmietany i paseczkiem wafelka.