Przesłodki deser będący kompozycją konsystencji i smaków uwielbianych przez wszystkich. Aksamitny budyń, puszysta babeczka, chrupiące wafelki i delikatna, lekka bita śmietana. Jest to idealny przepis na niedzielny deser lub ploteczki z przyjaciółkami.
Składniki
- budyń śmietankowy
- budyń czekoladowy
- mleko (do budyniu)
- około 50 g masła
- 2 wafelki Lusette
- 1 babeczka czekoladowa
- bita śmietana
- polewa do ozdoby pucharków
Wykonanie
Ozdobić wnętrze pucharków płynną polewą czekoladową.
Przygotować budynie w sposób podany na opakowaniach, ale dodać odrobinę mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty. Po wystudzeniu, dodać po 25 g masła w temperaturze pokojowej i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji (nie za długo, aby nie wytrącił się tłuszcz).
Jeden z wafelków pokroić w kostkę, a drugi w 7 cm paski. Ja wybrałam smak czekoladowy i nugatowy. Babeczkę porwać palcami na mniejsze kawałki.
Na dno pucharków wylać 2 łyżki masy czekoladowej, a następnie 2 łyżki masy śmietankowej. Posypać pokruszoną babeczką, a na to wylać kolejną warstwę masy z budyniu śmietankowego. Dodać wafelek Lusette w kosteczce. Deser wykończyć porcją bitej śmietany i paseczkiem wafelka.