przepisy
Przepisy

Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i warzywami

Uproszczona wersja kurczaka  w sosie teriyaki z ryżem i smażonymi warzywami – papryką oraz cebulą. Świetną kompozycję stworzy również z zielonym groszkiem.

Składniki (dla 2 osób)

  • 2 filety z kurczaka
  • pół szklanki sosu teriyaki (ja użyłam gotowego sosu Knorr)
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mała cebula
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej
  • 3 łyżki uprażonego sezamu

Wykonanie

Na suchej patelni uprażyć sezam często mieszając.

Filety oczyścić i osuszyć. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i odcedzić.

Sos teriyaki wlać na patelnię i zagotować. Włożyć filety z kurczaka. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut na średnim ogniu. Następnie przewrócić na drugą stronę i ponownie dusić przez 5 minut.

W międzyczasie zeszklić na osobnej patelni pokrojoną w paski cebulę. Dodać paprykę i podsmażyć. Następnie dodać starty czosnek i imbir. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty co chwilę mieszając.

Zdjąć pokrywę patelni z kurczakiem i gotować przez 4-5 minut kilka razy przewracając mięso.

Do warzyw dodać ryż, sos sojowy i olej sezamowy, mieszając podsmażać jeszcze przez chwilę.

Gotowe filety pokroić w paski i posypać uprażonym sezamem. Świetnie pasuje również posiekany szczypiorek.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *