Chili con carne, czyli chili z mięsem to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Łatwa w wykonaniu tudzież smakuje równie dobrze po odgrzaniu następnego dnia. Jest to danie jednogarnkowe, w moim przypadku z dodatkiem kukurydzy. Najczęściej podawane z białym ryżem lub tortillą.
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego)
- 1 duża cebula
- puszka krojonych pomidorów (około 400 g)
- 1 czerwona papryka
- 2-3 papryczki chili
- pół puszki kukurydzy (ok. 6 łyżek)
- pół puszki czerwonej fasoli (ok. 5 łyżek)
- kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół szklanki wody
- sól, pieprz i cukier do smaku
- ryż biały oraz kwaśna śmietana do podania
Wykonanie
Cebulę oraz słodką paprykę pokroić w kosteczkę. Chili i suszone pomidory posiekać. Odsączyć kukurydzę.
Cebulę podsmażyć na głębokiej patelni. Po 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Smażyć przez kilka minut często mieszając. Wrzucić papryczki chili, a zaraz po nich dodawać porcjami mięso.
Gdy mięso mielone będzie już usmażone wlać pomidory z puszki. Dusić całość 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać suszone pomidory, słodką paprykę w kosteczce oraz kukurydzę. Danie gotować jeszcze przez około 5 minut do miękkości warzyw.
Danie z powodzeniem przygotujemy również w garnku z grubszym dnem.