ciasto przepis
Przepisy

Jabłecznik

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
  2. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę.
  3. Zagniatamy ciasto. Następnie ¾ ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 25x35cm wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C (bez termoobiegu).
  4. Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
  5. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następie odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier i cynamon. Wykładamy na podpieczone ciasto.
  6. Pozostałą część wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  7. Pieczemy 35 min w temperaturze 180C.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *